Ajustar la cingla i els estreps

Ajustar la cingla i els estreps

10/07/2020, 11:07 / 0 comentari(s)

La cingla

La cingla és la corretja que passa per sota del ventre del cavall i que manté la sella fixa. Ha d'estar apretada perè sense excedir-se. Massa fluixa, permetria a la sella girar-se durant el moviment, i podries caure del cavall. Una cingla massa apretada, evitaria aquest tipus d'accident, però seria incòmode per al cavall i podria comportar que s'irrités i a no voler obeir les teves ordres.

 

Verificar i ajustar

Abans de pujar al cavall, segurament el vostre monitor verificarà l'estat de la cingla, però és necessari que sàpigues fer-ho tu mateix una vegada a sobre del cavall: passa la mà plana per sota la cingla. Si els teus dits queden apretats, significa que estàs correctament cinglat, si no, hauràs d'apretar-la o afluixar-la, segons el cas.

Si finalment creus que has de tornar a ajustar la cingla, sense treure el peu de l'estrep, passa la cama dreta cap endavant. Aixeca el faldó de la sella i apreta la cingla un parell de forats, per exemple.

Al principi, és millor practicar aquesta maniobra parats i amb l'ajuda d'algú que et pugui mantenir el cavall quiet, però en un futur, podràs fer-ho tu sol i caminant al pas.

 

Cavall bromista

Alguns cavalls, que no volen sentir-se apretats per la cingla o perquè no tenen ganes de treballar, inflen el ventre perquè pensis que la cingla ja està ben ajustada i quan ja has deixat d'apretar, deixen anar l'aire i aleshores la cingla queda suelta i no els molesta.

Per aquest motiu, és important verificar la cingla al cap d'una estona de marxa.

 

Els estreps

Els estreps t'ajudaran a mantenir-te a la sella, ja que els peus trobaran en els estreps un punt de recolzament. També t'ajudaran al trot aixecat o quan practiquis salts d'obstacle.

La llargada dels estreps es medeix segons uns paràmetres bàsics i molt simples, però sempre predominarà la teva comoditat.

Per medir la llargada abans de pujar al cavall, posa't al costat esquerre del cavall, mirant la sella. Tanca el puny dret i posa'l a la xarnera (la part superior que aguanta l'acció, la corretja de l'estrep). Amb l'altra mà agafa l'estrep i passa'l al llarg del teu braç dret. La planta de l'estrep t'ha d'arribar per sota de l'aixella.

També és convenient saber ajustar-se els estreps una vegada dalt del cavall. Per fer-ho, treu el peu de l'estrep i deixa caure la cama de forma natural. L'estrep t'ha d'arribar a l'alçada del turmell.