Conèixer l'humor del cavall

Conèixer l'humor del cavall

10/07/2020, 11:07 / 0 comentari(s)

Fixa't en les seves orelles

Les orelles són l'indicatiu més fiable per conèixer l'humor del cavall. Els cavalls giren les orelles cap a la direcció de la seva atenció. De vegades, sembla que “miren” amb les seves orelles. Per exemple, si salteu un obstacle al galop i el cavall apunta les seves orelles cap al salt, probablement saltarà correctament. Si es dirigís al salt amb les orelles cap enrere, seria com si volgués tumbar l'obstacle o refusar-lo. Si estigués cansat de saltar, apuntaria les orelles cap endavant, però es mostraria nerviós i tens i es llençaria cap a l'obstacle o bé, l'acabaria refusant.

Així doncs, agafar el costum d'observar regularment el cavall, ja sigui en llibertat o mentre treballa, sempre serà beneficiós per analitzar el seu comportament. Quan coneguis els signes de canvi d'humor, les cares dels cavalls et semblaran més expressives i podràs anticipar-te més ràpidament a les seves reaccions.

 

Content

Quan un cavall es troba relaxat i satisfet, el seu llavi superior sembla més llarg i cobreix el llavi inferior. Les seves orelles estàn relaxades i acostumen a caure pels costats. Els seus ulls són dolços i somniadors.

 

Por

Les seves orelles estàn tirades cap enrere, sobretot si el cavall està espantat per alguna cosa que es troba darrere seu o pel mateix genet. Els seus ulls i fosses nassals estàn molt oberts. Es pot apreciar el blanc dels ulls, si, a més a més, gira els ulls per cercar la raó del seu temor.

 

Amenaça

Quan el cavall es posa amenaçador, les seves orelles estàn tirades al màxim enrere, les seves fosses nassals s'obren i es tanquen nervioses. La seva cara és colèrica, la boca està oberta i pot mostrar els seus incisius. És important reconèixer aquesta mímica, sobretot si volem entrar al seu box.

 

Atenció

Quan un cavall es concentra, s'interessa per alguna cosa, les seves orelles acostumen a estar enfocades cap endavant. Les fosses nassals s'obren una mica i el seu llavi superior s'aixeca una mica, com si volgués olorar l'objecte de la seva atenció.

 

Disgust

De la mateixa manera que quan el cavall es mostra amenaçant, les seves orelles també es tiren cap enrere i les fosses nassals s'obren i es tanquen. La boca es queda tancada, encara que el llavi superior s'agita cap a dalt i cap a baix.

Endormiscat

Les seves orelles tendeixen a caure pels costats. El cap abaixat. El seu llavi inferior es relaxa i cau laci. Els seus ulls estàn mig tancats, encara que si estigués dormint els seus ulls restarien completament tancats, el seu cap encara es trobaria més avall i el llavi inferior encara més laci.

 

Badall

El badall està provocat per l'acumulació de gas carbònic als pulmons, degut a la manca d'aire fresc, a una mala respiració (provocada per l'aburriment o el cansament), de la mateixa manera que li passa a l'home. El cap de l'animal es relaxa, la seva boca s'obre ampliament, els llavis es retracten i els seus ulls estàn mig tancats.