La teva primera lliçó

La teva primera lliçó

10/07/2020, 11:07 / 0 comentari(s)

Escollir un Club

Per començar escull un club que estigui a prop d'on visquis, per la comoditat que comporta. És millor aprendre amb un monitor qualificat que amb un amic amb molta experiència, ja que aquest, no tindrà, segurament, els coneixements pedagògics necessaris.

Per saber si realment t'agrada l'equitació, el més aconsellable és fer un parell de classes i si veus que la disciplina t'agrada, pots passar a una o dues lliçons per setmana, sempre que la teva disponibilitat t'ho permeti.

L'edat mínima per començar a montar a cavall, són els cinc anys. Encara que tot depèn de la força que tingui cada nen a les cames.

 

Primer contacte

Per al teu primer dia, segurament, et donaran un poney o un cavall petit fàcil de manejar. Demana al teu monitor com es diu el cavall i tan bon punt el vegis, parla-li i acaricia'l per prendre un bon primer contacte.

El més segur serà que l'instructor ja et portarà l'animal ensellat i amb la brida posada.

La sella està prevista perquè et mantinguis correctament assegut i que el teu pes estigui convenientment repartit per l'esquena del cavall.

Les regnes van unides al filet que va dins la boca del cavall, i això és el que t'ajudarà a fer-lo girar i a parar-lo.

 

A cavall

La primera cosa que aprendràs és a pujar. Posa't a l'esquerra del cavall a nivell de la seva espatlla i mirant la cua. Després, agafa les regnes amb la mà esquerra i les mantindràs lleugerament ajustades per poder controlar qualsevol futur moviment del cavall.

Per ajudar-te a pujar agafaràs amb la mateixa mà el pom de la sella o un floc de crinera. La primera vegada, el monitor t'ajudarà a mantenir l'animal quiet.

Amb la teva mà dreta agafa l'estrep amb la finalitat d'ajudar-te a posar el primer terç del peu esquerre. Prèn la part de darrera de la sella i agafant recolzament amb el peu esquerre a l'estrep, la punta d'aquest dirigida cap a la cingla de la sella, per evitar donar un cop al flanc del cavall, dóna't impuls amb la cama dreta i passa-la per sobre de la gropa del cavall, sense tocar-lo i seient a poc a poc sobre la sella. Col·loca el peu dret a l'estrep.

 

La postura correcta

La teva postura a la sella és el més important a l'equitació. Has de seure recte, el cocsis enmig de la sella, els muscles relaxats, les espatlles lleugerament tirades cap enrere, el cap recte i la mirada endavant.

Deixa les cames baixades i girades cap endavant, els bessons han de pressionar lleugerament els flancs del cavall. Els estreps han d'estar col·locats, més o menys, pel terç del peu. El taló més baix que la punta, que ha de mirar sempre cap endavant i no cap a fora.

Una vegada col·locat, t'has d'imaginar una línia recta que passa pel cap, les espatlles, el cocsis i els talons. Si aquesta línia no està recta, és que alguna part del cos no està ben posicionada.

Les regnes han d'anar una a cada mà i els polzes pinçant les regnes i mirant cap endavant. Aquestes passaran entre el polze i el dit índex i sortiran per entremig dels dits anular i petit, que es queda fora.

Existeixen exercicis per reforçar la postura, que veurem més endavant en futurs articles.